|

Raúl Ramos – promovendus aan de Katholieke Universiteit van Chili – doet een deel van zijn promotietraject bij de afdeling Ruimtelijke Economie in het kader van ERASMUS. Hij is afgelopen november begonnen, en vertrekt komende september.  Over de vraag waarom hij voor de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft gekozen is hij kort:  ‘Mijn begeleider in Chili, Hugo Silva, is hier gepromoveerd. Hij heeft de VU, de hoogleraren, én de stad aanbevolen. Een gemakkelijke beslissing voor mij.’

Raúl’s onderzoek gaat over openbaar vervoerssystemen en -beprijzing. ‘Op dit moment werk ik, onder begeleiding van Erik Verhoef, aan het fenomeen zwartrijden in het openbaar vervoer, wat een enorm  probleem is in Santiag0, Chili and andere grote steden in Latijns Amerika. Ik onderzoek welke impact dit gedrag heeft op de optimale inrichting en beprijzing van openbaar vervoer.’

Mix van culturen

Raúl heeft een fantastische tijd gehad in Amsterdam. ‘Ik hou van diversiteit, Amsterdam herbergt mensen uit alle delen van de wereld. Het dagelijkse leven bevalt me ook uitstekend. Ik ben gek op fietsen, en dat kan uitstekend in deze fietsstad. Ook de parken, musea, het nachtleven vind ik geweldig. Daarnaast heb ik heel veel andere onderzoekers leren kennen, niet per se Nederlandse, maar wel internationale. Dat was een geweldige ervaring voor mij, die mix van culturen.’

Het werken aan de afdeling Ruimtelijke Economie is Raúl goed bevallen. ‘De mensen waren goed voor me. Iedereen was hulpvaardig en vriendelijk. De faciliteiten waren erg goed, alles was ik nodig had was er. Ik heb ook nog een aantal cursussen gevolgd, waar ik heel veel van geleerd heb. Mijn verblijf aan de afdeling was in alle opzichten goed.’ Raúl is heel blij dat hij de kans heeft gekregen in het kader van ERASMUS om een jaar in Amsterdam te verblijven, en zou het iedereen aanraden. Wij wensen hem het allerbeste!

 

 

Ellen Woudstra
augustus 2022