network

Yuzhi Yang kwam in september 2021 bij  de afdeling Ruimtelijke Economie werken. Onder begeleiding van Steven Poelhekke en Erik Ansink werkt ze aan een onderzoeksproject over waterbeheer. Haar achtergrond is niet doorsnee:

‘Ik ben opgegroeid in Wutai Shan, één van de vier heilige boeddhistische bergen van China, in de provincie Shanxi. Op mijn achttiende ging ik naar het Harbin Institute of Technology, waar ik mijn bachelor in Accounting haalde. Daarna heb ik 2 jaar aan de Universiteit van Barcelona gestudeerd, waar ik een master in Economie haalde.’ Tijdens de master Economie kreeg Yuzhi interesse in milieueconomie. ‘Ik volgde een vak cooperative game theory, en ik las veel over het klimaatveranderingsbeleid. Ik houd me nu bezig met waterbeheer omdat waterschaarste een zorg, en een zeer belangrijk milieuprobleem aan het worden is.’

Carrièreswitch

Na het behalen van haar master keerde Yuzhi terug naar China om in Shanghai te gaan werken als – niet geheel wat je zou verwachten – investment banking junior associate. ‘De werkdruk was enorm. We maakten lange dagen, we werkten tien, elf uur per dag, meestal ook in het weekend. En ik moest vaak op reis voor mijn werk.’ Na een jaar vond ze het welletjes en besloot te solliciteren naar een promotiepositie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en keerde terug naar haar academische liefde: watereconomie.

Gevraagd naar de belangrijkste verschillen in het dagelijks leven ten opzichte van China in Nederland, antwoordt Yuzhi: ‘Over het algemeen is de levensstijl hier relatief meer ontspannen. En Amsterdam is een fietsvriendelijke stad. In China ging ik met de metro of de taxi naar mijn werk, hier fiets ik als het mooi weer is. Wat ik opvallend vind is de snelle en eenvoudige lunch hier. In China gingen we dagelijks lunchen met het hele team in een restaurant in de buurt.’

‘Mensen zijn hier meer gelijkwaardig aan elkaar’

Zijn ‘Europeanen’ anders zijn dan ‘Chinezen’? Yuzhi pikt er een aantal verschillende elementen uit. ‘Ik wil niet generaliseren of stereotyperen. Want verschillen zijn niet absoluut en hangen sterk af van individuele omstandigheden. Op basis van mijn eigen ervaring heb ik misschien een aantal interessante observaties. Chinezen zijn bijvoorbeeld eerder geneigd zich te onderwerpen aan gezag, omdat hiërarchie en respect voor gezag diep in de cultuur zijn geworteld. Mensen hier zijn veel meer gelijkwaardig aan elkaar. Verder communiceren Nederlanders directer, ze lijken graag te discussiëren, uiteraard op een beleefde manier. Chinezen geven de voorkeur aan een indirecte stijl. Soms zeggen we het één, maar bedoelen we iets anders, vaak om verlegenheid of conflicten te vermijden. Iets anders is het geven van cadeaus. In China is het geven van een geschenk een belangrijk onderdeel binnen het doen van zaken of binnen sociale netwerken. Vroeger zocht ik heel zorgvuldig geschenken uit binnen zakelijke relaties om respect te tonen naar superieuren of klanten. Hier geven mensen elkaar geschenken op een relatief minder formele en meer spontane manier.’

Yuzhi vindt het prettig om op de afdeling Ruimtelijke Economie te werken. ‘Ik ervaar een horizontale en collaboratieve omgeving, met een geweldige cultuur van ondersteuning en mentorschap. Een ander sterk punt hier vind ik de Eureka-seminars en TI-seminars waar mensen inzichten en gedachten kunnen delen en feedback krijgen.’

Haar vrije tijd besteedt ze het meest aan lezen.  Yuzhi: ‘Ik lees graag fictie, alle soorten en maten. Ik vind het ontspannend en stressverlagend. Op dit moment lees ik de Sprookjes van Oscar Wilde, omdat ik in het weekend een jongetje les Chinese les geef. Ik las die verhalen als kind, en ik lees ze nu weer opnieuw, wel met andere gevoelens en inzichten. Verder hou ik van zwemmen en kalligrafie. En ik drink graag coctails’, voegt ze er lachend aan toe.

Ga naar Yuzhi’s onderzoekspagina 

Februari 2023