fietsers

Op 8 april 2024 vond de aftrapbijeenkomst van onderzoeksproject ENHANCE plaats aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ENHANCE – Enhancing Sustainable Travel in Small Cities and Outer Metropolitan Areas – ging van start in januari 2024, en is een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, University College London, Birkbeck University of London, en Universidade Nova de Lisboa. Daarnaast zijn er een aantal maatschappelijke partners aan het project verbonden, te weten, de Gemeente Alkmaar, de Vereniging Deltametropool, de Bath & North East Somerset Council, Prospective Labs, Transport for London, en de Gemeente Oeiras (Portugal). De Vrije Universiteit Amsterdam wordt vertegenwoordigd door Ruimtelijke Economie’s onderzoekers Eric Koomen, Erik Verhoef en Tanhua Jin; Hadewijch van Delft is projectmanager.

Over het project

ENHANCE onderzoekt het concept van de ’15-minutenstad’, het idee dat bewoners van een stad faciliteiten binnen handbereik hebben door een eindje te lopen, te fietsen, of het ov te nemen. Het achterliggende doel hiervan is het beperken van de uitstoot van broeikasgassen, het verminderen van luchtvervuiling en het creëren van een gezondere leefomgeving. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om de besluitvorming door lokale planningsauthoriteiten te verbeteren.

Financiering
Het onderzoek binnen ENHANCE wordt mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT), een programma binnen JPI Urban Europe. Het project loopt van 1 januari 2024 tot 31 December 2026.

Meer informatie >>>


april 2024