milieul

Joëlle Noailly, Gerard van der Meijden en Steven Poelhekke hebben een nieuw onderzoeksproject getiteld “Critical Minerals and the Clean Energy Transition”, dat wordt gefinancieerd door de Swiss National Science Foundation (SNSF). De subsidie bedraagt CHF 810.000, het project loopt vier jaar.

Voor toekomstige schone energiesystemem zijn we afhankelijk van een aantal essentiele mineralen zoals lithium, nikkel, koper, kobalt of andere zeldzame aardmetalen. Deze zijn van essentieel belang voor de productie van batterijen, windturbines, zonnecellen en elektromotoren. Het project onderzoekt de strategische interacties tussen verschillende landen, en de invloed die deze interacties op de markt hebben in de wereldwijde toeleveringsketen van schone energie-industrieën. Daarnaast wordt gezocht naar beleidsoplossingen om milieuproblemen te verkleinen die worden veroorzaakt door de lokale ecologische voetafdruk van mijnbouwactiviteiten die kwetsbaarheden creëren in de toevoer van kritieke mineralen.

Samenwerkingsverband

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit Amsterdam, het Centre for International Environmental Studies (Geneva Graduate Institute), de Wereldbank, Resources for the Future, University of Geneva, University of Tsukuba, de World Intellectual Property Organization en Green Growth Knowledge Platform.

 

november 2022