energietransitie

Voor de transitie naar een groene economie is nodig dat niet alleen CO2-uitstoot wordt beprijsd, maar ook dat overheden marktverstoringen aanpakken zoals beleidsonzekerheid die investeringen voor de energietransitie in de weg zitten. Dat blijkt uit het onderzoek van Sacha den Nijs, die op weg naar haar promotie als gastonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) werkte.  

Den Nijs constateerde tevens dat de economische gevolgen van deze transitie per regio anders zijn door historisch bepaalde regionale verschillen in economische bedrijvigheid en verschil in de beschikbaarheid van hernieuwbare of juist traditionele energie. De gevolgen voor de regionale economie worden bijvoorbeeld beïnvloed door de manier waarop de energietransitie wordt gefinancierd en de staat waarin de economie zich bevindt, blijkt uit een vergelijking van modellen.

Foto van het proefschrift van Sacha den Nijs

Verschillende PBL-publicaties van Den Nijs vormden onderdeel van het promotie-onderzoek, waaronder de gevoeligheden van de regionale concurrentiekracht voor prijsschokken van fossiele brandstoffen en de modellen die gebruikt worden bij het bestuderen van de impact van groene investeringen op de regionale verdeling van economische activiteit. 

Den Nijs promoveerde op 7 mei 2025 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met als (co-) promotoren Gerard van der Meijden, Henri de Groot en Mark Thissen. De titel van het proefschrift luidt ‘Investing in a Green Economics – Firm Perspectives and Spatial Economic Impications‘.

Dit bericht is een re-post van het PBL