
Nederlandse huishoudens zijn over het algemeen tevreden met hun woning. Uit recent onderzoek blijkt dat zij hun woning gemiddeld beoordelen met een ruime voldoende. Toch blijkt het realiseren van woonwensen voor velen een uitdaging, met name door de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en de hoge prijzen in de vrije huur- en koopsector.
Het onderzoek, uitgevoerd door Martijn Dröes (Universiteit van Amsterdam & Amsterdam School of Real Estate), Jan Rouwendal (Vrije Universiteit Amsterdam) en Matthijs Korevaar (Erasmus Universiteit Rotterdam), brengt in kaart hoe ongelijkheid tussen huurders en kopers zich ontwikkelt op de woningmarkt. De bevindingen zijn gepresenteerd aan de Tweede Kamer in de factsheet ‘Ongelijkheid tussen huurders en kopers nader bekeken’.
Een opvallende uitkomst is dat een aanzienlijke groep huurders ontevreden is over hun huidige woning. De staat van onderhoud wordt hierbij vaak genoemd als reden voor onvrede. Daarnaast blijken jongvolwassenen die nog bij hun ouders wonen hun eerste stap naar een zelfstandige woning steeds moeilijker te kunnen zetten. Dit komt vooral doordat de doorstroom naar sociale huurwoningen in de afgelopen jaren is afgenomen.
De onderzoekers benadrukken het belang van beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van huurwoningen én het bevorderen van doorstroming binnen de woningmarkt. Alleen zo kan er tegemoet worden gekomen aan de groeiende woonbehoeften van zowel starters als zittende huurders.
Factsheet ‘Ongelijkheid tussen huurders en kopers nader bekeken’ >>>
Dit bericht is een re-post van Housing Lab, het kennisplatform voor de woningmarkt
Amsterdam, 23 april 2025