Indo1

Kijk je om je heen, dan zie je vaak problemen – maar ook kansen voor slimme oplossingen die goed zijn voor mens en milieu. Met die gedachte werd het vijfde jaarlijkse ‘Intensive course programme Urban, Transport, and Environmental Economics’ georganiseerd. Het laat zien wat je kunt bereiken met enthousiasme en samenwerking op basis van ruimtelijke economie.

De cursus vond plaats van 13 januari tot 7 februari 2025 aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universitas Indonesia (FEB UI) en onderzoeksinstituut LPEM (FEB UI), en bracht onderzoekers en professionals uit Indonesië en Nederland samen. De cursus werd georganiseerd door FEB UI, LPEM en de afdeling Ruimtelijke Economie, met steun van het RSAI Nurturing Talent Programme.

De cursus werd ingeleid met een stevige opfriscursus in micro-economie, macro-economie en econometrie, verzorgd door FEB UI docenten Vid Adrison, I Made Krisna Yudhana Wisnu Gupta, Beta Yulianita Laksono en Ashintya Damayanti. Daarna werd dieper ingegaan in in de ruimtelijke, transport- en milieueconomie door Henri de Groot, Gerard van der Meijden en Erik Verhoef van de afdeling Ruimtelijke Economie. Door interactieve colleges, praktijkvoorbeelden en groepsopdrachten leerden de deelnemers hoe je economische theorie kunt vertalen naar beleid dat écht werkt.

Kennis delen en elkaar versterken

Maar het programma was meer dan alleen studeren. Het bood ook een mooie kans om ervaringen uit te wisselen, samen na te denken over oplossingen voor ruimtelijke uitdagingen, en nieuwe samenwerkingen op te bouwen. De samenwerking tussen FEB UI, VU Amsterdam en het RSAI-programma laat zien hoe belangrijk het is om kennis te delen en elkaar te versterken, zeker in landen die volop in ontwikkeling zijn, zoals Indonesië.

Henri de Groot hoopt dat het programma niet alleen zorgt voor veel nieuwe inzichten, maar ook voor blijvende vriendschappen en toekomstige studentuitwisselingen voor master- of PhD-studenten. “En wie weet, misschien vieren we over vijf jaar wel het 10-jarig bestaan van dit mooie initiatief, met een nog sterkere samenwerking tussen Indonesië en Nederland”, voegt hij toe.

De bedoeling is dat deze intensieve cursus een jaarlijkse traditie wordt, die mensen uit allerlei vakgebieden samenbrengt. Door beter inzicht te krijgen in ruimtelijke economie en slimmer beleid te maken, draagt het programma bij aan duurzame ontwikkeling – lokaal, nationaal én wereldwijd.