Erik Verhoef is het nieuwe boegbeeld van de NWA Route Logistiek en transport in een energieke, innovatieve en duurzame samenleving (hierna afgekort als RLT). RLT is één van de 25 routes binnen de Nationale Wetenschapsagenda.
Als de belangrijkste taak van RLT ziet Erik Verhoef het vinden van een manier om als samenleving toe te bewegen naar een duurzaam mobiliteits- en logistiek systeem in 2050. Daartoe gaat RLT een aantal innovatieve onderzoeksprogramma’s opzetten.
Alle mobiliteit fossielvrij en circulair binnen 25 jaar
Verhoef benadrukt de urgentie van RLT: “Toen ik in 1992 als jonge onderzoeker aan de VU begon, werkten we ook al aan vervoersvraagstukken, over duurzaamheid en over het bijstellen van mobiliteitssystemen. Als je kijkt hoe ver we zijn opgeschoten sinds toen en hoe ver we nog moeten – al zijn er veranderingen ten goede geweest en zijn er bijvoorbeeld elektrische auto’s bijgekomen – dan moet we nu vaart maken. We hebben nog 25 jaar om ervoor te zorgen dat alle mobiliteit fossielvrij is en helemaal circulair.”
Samenwerking is cruciaal
Samenwerking tussen verschillende partijen is daarbij van het grootste belang. “Er moet echt heel veel gaan veranderen in korte tijd. Noodzakelijke veranderingen zie je soms stuk lopen in politieke of bestuurlijke processen, en in afstemmingsproblemen tussen bijvoorbeeld verschillende overheden, tussen markten en (semi-)overheden, en tussen marktpartijen onderling. Denk bijvoorbeeld aan de samenhang tussen ruimtelijke ontwikkelingen en mobiliteitsvraag, tussen de aanbieders en gebruikers van infrastructuren, tussen energie- en vervoersmarkten, tussen maatregelen op niveau van Rijk en Gemeenten, en ga zo maar door. Met onze route willen we proberen om een bijdrage te leveren aan het vlottrekken van dat proces zodat we inderdaad de doelstellingen in 2050 kunnen behalen.”