Tentoonstelling: Interactieve tijdreis over de Via Appia

Museum Het Valkhof start 2022 met een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, een van ‘s werelds oudste wegen. REVISITED Via Appia is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt de resultaten van academisch onderzoek  (waaronder Spatial Economics’ GIS-ser Maurice de Kleijn) en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op deze ‘koningin der wegen’. Vanaf 29 januari loop je als bezoeker in de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar je hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.

In de voetsporen van miljoenen Romeinen

De meer dan 500 kilometer lange Via Appia, vernoemd naar initiatiefnemer en Romeinse censor Appius Claudius Caecus, werd aangelegd vanaf 312 v. Chr. De weg loopt van Rome naar het huidige Brindisi en had vooral de functie legertroepen te verplaatsen. Daarnaast verbond de Via Appia verschillende economische centra en werd zij gebruikt voor handelstransporten. Ook gebruikten de Romeinen de weg om hun doden langs te begraven. Na de Romeinse tijd is de Via Appia in verval geraakt en zijn veel grafmonumenten overwoekerd, afgebroken en hergebruikt als bouwmateriaal. Maar de hobbelige basaltblokken, de nog altijd zichtbare karrensporen en de monumentale graven langs de weg getuigen nog altijd van de rijke geschiedenis van deze iconische weg. Slenteren over de Via Appia is letterlijk in de voetsporen treden van miljoenen mensen die ons zijn voorgegaan.

Herontdek de koningin der wegen

De ‘koningin der wegen’ (regina viarum) is de afgelopen 300 jaar herontdekt en op talloze manieren in beeld gebracht door architecten, archeologen, fotografen, onderzoekers en kunstenaars. Al deze beelden vormen samen een uniek historisch document van hoe de weg is veranderd, maar vooral ook hoe men er door de tijd heen naar heeft gekeken. Het multidisciplinaire onderzoeksteam Mapping the Via Appia en dr. Krien Clevis namen de laatste tien jaar twee mijl van de Via Appia Antica onder de loep. Wat gebeurt er als je alle academische en artistieke perspectieven over elkaar heen legt? In REVISITED Via Appia vertellen kunst en wetenschap, aangevuld met 3D technologie, het verhaal van de continu veranderende blik op deze unieke Romeinse weg. De bezoeker kruipt in de huid van de oude beeldmakers en de moderne archeoloog en maakt een tijdreis over de Via Appia door de eeuwen heen.

Via Appia Walks en andere Romeinse activiteiten

Het museum organiseert samen met kunstenaar/gastcurator Krien Clevis en gastsprekers de Via Appia Walks. Elke week leer je de koningin der wegen op een andere manier kennen. Museumbezoekers gaan onder leiding van deskundige ‘reisleiders’ (archeologen, historici, pelgrims, kunstenaars) mee op reis ‘naar’ de Via Appia Antica en ontdekken steeds andere lagen van het historische landschap.
Bekijk het volledige activiteitenprogramma van REVISITED Via Appia.

Kunstenaar en gastcurator: Krien Clevis
Met dank aan de teams achter REVISITED Via Appia en Mapping the Via Appia.
Met steun en bijdragen van: Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Pauwhof Fonds, Gilles Hondius Fonds, Netherlands eScience Center, CLUE+/Vrije Universiteit Amsterdam, RICH – Radboud Institute for Culture & History.

================================

januari 2022

Recente blogs